Webbens makt i valet

Att den digitala världen har påverkat oss alla är det nog ingen som ifrågasätter. Med allt från hur vi äter vår frukost (framför mobilen snarare än med morgontidningen) till hur vi pratar med våra vänner (på Facebook-chatten) eller som det vi tidigare har skrivit om, hur vi shoppar (läs inlägget här: Onlineshopping som underlättar vår vardag).

Nu går vi ju också snart till val och jämfört med hur det har varit förr är det faktiskt en stor förändring just på grund, eller tack vare? den digitala utvecklingen. Det här var någonting som togs upp redan i januari, och i Dagens Nyheter skrev man en artikel om saken. Så här står det:

Vilket valår 2014 kommer att bli: En handfull partier kämpar om makten i två stora val och sju miljoner veliga svenskar ska både bestämma sig och bedriva opinion. Det kommer att bli ett av de smutsigaste valåren genom tiderna. Och allt kommer att vara internets fel.

Nu när det har gått mer än ett havlår på året och det stora valet bara är några veckor bort är det också tydligt att Dagens Nyheter hade helt rätt i sin spekulation.

Smutskastning

Att smutskasta sina konkurrenter är nu mer vanligt än någonsin, och på internet och webben är det ibland svårt att se vad som är sant och vad som är falskt. Det är en innerlig kamp mellan partierna och på Twitter, Facebook och Instagram haglar glåporden.Sociala medier har den absolut största vakten det här valet. Om man som parti inte finns för att försvara sig kommer man garanterat att bli överkörd.

Småpartier tar sig fram med hjälp av Twitter och Facebook

De två partier som tagit sig fram väldigt mycket tack vare internet är de två motsättande partierna Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna utnyttjade Sociala medier för att nå ut till väljare redan förra valet 2010 och har även detta år fortsatt med samma strategi. Feminstiskt Initiativ började växa mycket under 2013 men det är nu i 2014 som de verkligen exploderat.

Hur resultatet blir får vi veta 14 september. Och du, glöm inte att rösta!

Tre viktiga hashtags att ha koll på inför valet:

#Svpool
#Val2014
#Jagröstar