Personlig plats på webben

Den nya tekniken ställer nya krav. Speciellt för dem som faktiskt vill hänga med och hålla sig uppdaterade. På nätet finns dt gott om alternativ för dem som söker produkter, tjänster och information.

Det finns en webbsida när man behöver beställa hem alltifrån dammsugarpåsar till nya toners till skriven. Man kan beställa hem den mat man behöver, både efter egna val och färdigförpackade i kassar utifrån veckans kommande middagar. En stor del av den senaste tidens utveckling när det gäller webben har handlat om utveckling av appar och program som passar bra på mobiler och de så kallade läsplattorna.  Mycket av de appar och webbplatser som görs kretsar också kring det sociala. Vem man vill vara och hur man vill ses av andra kan till stor del styras med hjälp av hur man agerar i de sociala medierna. Det finns idag gott om sociala medier att skapa sig en profil i, som:

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook

Vem man vill vara

De sociala medierna ger oss delvis en chans att skapa en profil som stämmer bättre överens med den person som vi vill vara än den person som andra skulle beskriva oss som. Förr eller senare, när man har fått anställning eller lärt känna andra bättre, kommer naturligtvis de olika rollerna att smälta samman allt mer. Kanske är de redan lika från början. Att precis den man är också är precis den som man verkligen vill vara.  Ytterligare ett sätt att skapa en bestämd bild av sig själv, eller för att få kontakt med dem som har liknande intressen, är att skapa en egen hemsida eller blogg.  En blogg hos en bloggportal är något lättare att komma igång med för nybörjaren, och ett utmärkt sätt att testa vad man tycker om att dela med sig på det sättet. Trivs man sedan med sin egen blogg kan det vara läge att flytta över till en helt egen domän där man kan göra fler förändringar helt på egen hand.

Bör webben ha nya lagar?

Ännu råder det oklarheter kring hur man i samhället ska agera kring den information som finns på webben. Är och bör det vara någon skillnad på den som finns på nätet och den som finns i tryckta böcker och tidningar? På webben blir allt snabbt tillgängligt att läsa och det går också snabbt att skriva information och texter och göra dem offentliga.  Samtidigt har allt varit möjligt tidigare också. Alla har kunnat trycka den information man vill, och som konsument har man alltid behövt ta ställning till information och dess källa. Läs mer om debatten här.