Kommer IP-telefoni ta över?

Något som blir allt vanligare på svenska företag är att byta ut de gamla hederliga mobilabonnemangen mot IP-telefoni – kommer detta även hända för privatpersoner?

http://www.dreamstime.com/-image8084901

 

 

 

 

 

 

 

 

När IP-telefonin introducerades var den helt och hållet gratis, vad som kostade var IT-leverantörens kostnader – men detta kom att ändras 2012 efter att de vanliga telefonioperatörerna insåg vilken förlust detta gav dem, vilket självfallet var en vinst för användarna (källa). Idag är det dock skillnad och nästan vart femte företagg i Sverige har övergett de vanliga mobilabonnemangen och väljer istället att köra helt på IP-telefoni med smarta telefonväxlar – och en anledning är till exempel just kostnadsskillnaden som fortfarande gör IP-telefonin billigare än vanliga telenätet.

Modernare lösning

Att IP-telefonin är på uppgång råder det ingen tvekan om, men något som tvärt emot går mot en annan riktning är den fasta telefonin. Enligt Post- och telestyrelsens (PTS) senaste rapport om svensk telemarknad har behovet av denna telefoni nämligen minskat, skriver DN. Till exempel så söker man inte längre ett hushåll utan istället en specifik person vilket inte heller gör det nödvändigt för ett hem att ha en fast telefon – det räcker med mobilen. Likaså är det för företagen, men där är det istället inte längre nödvändigt med mobiltelefoner och traditionella abonnemang i och med den rakt uppgående utvecklingen av smarta telefoner – vilket i sin tur bereder starkare väg för IP-telefonin. Till exempel skriver tidningen Computer Sweden att en utav drivkrafterna bakom IP-telefonins ständigt ökande populäritet är att allt fler företag håller sina möten, konferenser och kundkontakt via sin mobil eller surfplatta. Så frågan är om den vanliga telefonin kommer att finnas kvar om några år, eller om IP-telefonin kommer att ta över helt och hållet, både i privatlivet och inom företagsvärlden? Som utvecklingen ser ut i dagsläget är detta tämligen troligt.

Lär dig mer genom att titta här: