Hur väljer man utbildning?

Det är svårt att välja utbildning bland de mängder av olika ämnen och kurser som det finns att välja mellan. Det är ännu svårare att avgöra vad det egentligen är man vill syssla med när man är färdig, och hur man ska ta sig dit. Ibland är vägen spikrak och valen klara. Då blir det lätt. Ibland finns det inga utstakade vägar, vilket gör att man helt på egen hand får avgöra hur man ska ta sig dit. Då blir det hela betydligt svårare.  För att förenkla situationen något kan man fundera på några specifika punkter innan man gör sitt val.

  • Har man något drömföretag som man vill arbeta på i framtiden? Hur har dem som jobbar där tagit sig dit? Handlar det om att man vill jobba på www.pwc.se kan det vara bra att studera ekonomi eller juridik. Vill man jobba på Google kan en utbildning som civilingenjör komma väl till pass.
  • I vilken stad skulle man kunna tänka sig att studera, och hur ser man på att pendla eller ha långt till hemmet och ens kompisar?
  • Finns det fler vägar att gå, utöver de klassiska valen?
  • Vilka är ens intressen?

Webbutveckling är populärt

Jönköping är en av de svenska högskolestäderna där webbutveckling tillsammans med grafisk design tillhör toppskiktet av de program som får flest ansökningar av blivande studenter som vill börja läsa. Den kompletta listan över de mest populära programmen kan man läsa här.  De program som är populära brukar stämma bra överens över hela landet, på de skolor som har samma eller liknande utbildning.