Förändrar internet vårt språk?

Karl Marx hävdade att tekniken påverkar våra tankar. På den tiden när han skrev sina böcker var teknik för många människor synonymt med produktionsmedel, alltså maskiner för att producera varor. Avancerad teknik i nöjessyfte, som tv-apparater och karaokemaskiner, fanns inte. Men frågan är om han inte hade rätt ändå, eller åtminstone fått rätt.
Innan det blev vanligt med smartphones gick människor runt och önskade att de kunde googla saker hela tiden, när de undrade över någonting. Numera går det att göra, och en konversation kring exempelvis vilket år Strindberg dog, eller vem som nådde fram först av Amundsen och Scott avlöper inte idag som den gjorde för fem år sedan.

Att söka och hitta

Men vi människor är aldrig nöjda. Nu kommer vi på varandra med att vilja trycka Ctrl + F i hjärnan, för att kunna komma på något som vi glömt bort, eller rakt ut i luften, för att kunna hitta nycklarna, eller hitta telefonen så att vi kan googla den där upplysningen vi glömde. Det här är dock inte något som vetenskapen kommer att lösa inom den närmaste tiden.

Ett språk utan prepositioner

Vårt sätt att tala och skriva kan också komma att förändras. För, vem googlar med prepositioner? Vill man hitta en vårdcentral i Göteborg googlar man inte i:et. Man skriver Vårdcentral Göteborg i sökfönstret. Med tanke på hur mycket vi svenskar googlar kommer det antagligen inte att dröja länge innan vi börjar prata utan prepositioner. Det är kanske egentligen inte konstigare än att folk säger ”lol” och ”irl”, men det kommer nog att verka betydligt konstigare. I alla fall till en början.