E-handeln växer

Svenskarna köper allt mer på nätet, och det märks inte bara på nätet. Den ökade e-handeln börjar också synas i det svenska landskapet.

Att driva en framgångsrik e-handel handlar till stor del om att välja en bra plattform. WebOn AS är ett företag som tillhandhåller en PIM-lösning till vilken många andra system kan kopplas. Det är nog här som vi kommer att se en stor del av utvecklingen av e-handelssystem under de kommande åren, och små aktörer som är tidigare med att använda smarta lösningar kommer att kunna ta marknadsandelar från de större.

H&M-butikFaktum är att e-handeln på många sätt skakar om affärsvärlden, inte minst när det kommer till kläder och annat som är lätt att klicka hem. Ett företag som har märkt av detta är ett som finns representerat i nästan varje svenskt köpcentrum. Det handlar om H&M. Deras butiksförsäljning minskar, men försäljningen online ökar inte i samma takt, skriver Breakit. H&M:s lösning blir att ta hjälp av en ny aktör för att sköta leveranserna till kunden. Det återstår att se om detta kommer att räcka.

Satsningar av den här typen flyger inte alltid. Urb-it, ett företag som har som affärsidé att låta studenter och andra i behov av extrapengar sköta leveranser i storstäderna, aviserade tidigare i år att verksamheten skulle genomgå neddragningar. Detta rapporterades bl.a. i Dagens industri.

Förändringar i det fysiska landskapet

Vem är det då som har tagit kunderna från H&M? Det finns naturligtvis flera aktörer som har tagit sin del av kakan, och många av dessa är små. En av de större som hotar familjen Perssons företag är Zalando, som grundades i Berlin 2008. Företaget säljer mode och livsstilsprodukter på nätet, och ägs till 32 % av Kinnevik. Veckans affärer skriver att Zalando nu satsar hårt på Norden. Bland annat bygger man ett s.k. fulfillmentcenter i Brunna i Upplands-Bro kommun, som ska minska leveranstiderna för beställningar i de nordiska länderna. När centret är i full drift kommer 500 personer att arbeta där.

Hur vi väljer att handla har till viss del betydelse för hur våra samhällen ser ut. Lanthandlarna fick slå igen när de utmanades av större livsmedelsbutiker, och stora köpcentrum utanför städerna har påverkat hur vägar och busslinjer dragits. Nu byggs lager för E-handel, på de platser som har bra kommunikationer för transporter av varor.