Bli rik på nätet

Vi har alla hört talas om de framgångsrika webbentreprenörerna, alltså de som lyckas omsätta en bra idé i en bra affärsrörelse och tjäna pengar på detta. Men hur gör de egentligen för att lyckas? Och kan du göra det som de har gjort?
Först bör man kanske skilja mellan tre typer av entreprenörer på nätet:

  1. De som skapar en helt ny tjänst och tjänar pengar på denna. Här återfinns företag som Facebook, Twitter, Linkedin och Pinterest.
  2. De som erbjuder en tjänst via nätet, t.ex. prenumeration på matkassar. Det handlar här om tjänster som kunde sälja på annat sätt, men via internet når man ut till betydligt fler.
  3. De som använder internet till att bygga upp sitt personliga varumärke, och sedan använder varumärkets kraft för att tjäna pengar. Det mest kända exemplet här är troligen Blodinbella, vars framgångar man kan läsa om här.

Gemensamt för dem alla är att de har startat en hemsida och arbetat vidare därifrån. Alla hade nog inte heller tänkt från början att de skulle bli framgångsrika, men det har de blivit.

Tänk på det här

Att skapa hemsida är idag enkelt, och klarar man inte av det själv, eller vill ha avancerade funktioner som automatisk anpassning till mobiltelefoner eller surfplattor, kan man anlita en webbdesigner. Det är för det mesta inte särskilt dyrt. Dock bör var och en som funderar på att ge sig ut på internet först fundera på vad man vill uppnå, och inte minst: hur ska man få in pengar? Det är inte helt lätt att få in pengar på tjänster som är gratis för användarna. Facebook har lyckats, men det har ett pris.
Facebook tjänar sina pengar på annonser, men många användare vill inte bli störda av reklamen.

 

  • Annonsörerna betalar villigt för att få annonsera på nätverket, eftersom annonserna riktas till de som antas vara intresserade av produkterna.
  • För att möjliggöra detta samlar Facebook in data om användarna, för att kunna rikta den reklam som visas efter deras intressen. Detta för att den ska upplevas som mindre störande.
  • Alla kan eller vill inte gå denna väg, som kräver en stab av programmerare, statistiker m.m. Man bör redan tidigt tänka ut hur man själv kan få in pengar, helst innan man sätter igång.